Lite om TV

TV säljer sändningsrättigheter och säger att det är bra för tittarna. Jag kan inte annat än hålla med. Ju mindre TV den kanalen sänder, desto bättre blir världen. Speciellt om det handlar om sport.

Men det är inget nytt. Det har jag sagt förut. Man ska inte upprepa sig.

Mer intressant är hur kanalens sportchef uttrycker sig när han motiverar försäljningen. Inte det att han tycker det blir bättre för tittarna, utan hur han gång på gång upprepar epitetet ”fri” när han pratar om sin TV:

Tittar man i detalj kan jag säga att vi kommer sända 30 av hockey-VM:s 64 matcher i TV4-kanalen, det är fler matcher i fri TV än som någonsin visats tidigare. Från fotbolls-EM som består av 25 matcher kommer vi sända mellan 15 och 20 i TV4, så många har aldrig visats i fri TV från ett mästerskap för damer. Från friidrotts-VM blir det också flera timmar i fri TV än någonsin tidigare.

Naturligtvis är det ingen slump eller ett tecken på bristande ordförråd. Med all säkerhet har en mediekonsult varit och kladdat och försökt ge tips på TV4 ska förbättra sitt skamfilade anseende, och som vanligt när konsulter kladdar landar man bland annat i att man med språkets hjälp ska försöka förskjuta verkligheten. Fri TV? I en kanal som har ett enda syfte – att tjäna pengar? Välkommen till nyspråkets fantastiska värld.

Det finns en fri TV i Sverige, en TV som enbart strävar efter att prestera så hög kvalitet som möjligt. Den tillhör inte den kommersiella världen. Det är allas bolag, det gemensammas angelägenhet. En sanning som måste sticka i ögonen på Annie Lööf och andra tokliberaler från surrhjärnorna i Timbro.

Just den friheten det innebär att slppa kommersens bojor gör att man vågar mer – nu till och med så mycket att man helt enkelt struntar i att sända program på tv och slänger in dem i svtplay direkt. Det behöver inte heller vara det allra snävaste, det kan vara riktigt, riktigt bra.

Gå in där. Lägg ner några timmar på att titta på Gengångare. En fransk serie som lika gärna skulle kunna gå på prime time.

Fast inte på TV4 då… Är man besatt av pengar är man inte fri nog att våga göra det utmanande.

Tack gode gud för Sveriges television.

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i Tankar från livets teater. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s