Och förlorarna är Sveriges barn

För ett par veckor sedan kom SNS, ett fristående forskningsinstitut, med en rapport om konsekvenserna av privatiseringen av svensk välfärd. Det visade sig att det förmodligen inte alls hade blivit de positiva effekter som hade lovats av dem som bestämde sig för att sälja ut vår gemensamma egendom och vårt gemensamma ansvar.

Ingen borde egentligen vara förvånad. Hur man kan tro att en skola blir bättre av att pengar tas från verksamheten och ges till privata vinster är en gåta. Det kanske sker i Alice lilla underland, men i verkliga verkligheten innebär mindre pengar sällan högre kvalitet.

Det hindrar inte Svensk näringsliv för att upprört börja gapa. Tillsammans med alla andra som är mer intresserade av att kassakon privata skolor inte ska regleras ger man sig på forskarna bakom rapporten i stället för att självkritiskt granska den verksamhet man bedriver. Man brukar gärna säga att det är barnens utbildning man är intresserad av, men nu liksom förr bevisar man att det enbart är den egna plånboken man försvarar. Precis som det vetenskapliga rådets ordförande Harry Flam kritiskt konstaterar: ”– Det olyckliga är att det här kommer på en rapport där man har anledning att misstänka att det finns starka särintressen som känner sig klämda.”

Och man får som man vill. Man gapar så högt att forskarna till slut väljer att hoppa av sina uppdrag inom SNS. Både professor Olof Petersson och forskningschefen Laura Hartman lämnar i protest sitt uppdrag som rådgivare i forskningsfrågor. Forskningsrapporten står man fortfarande bakom, men den har ju inte Svenskt näringsliv varit särskilt pigga på att diskutera.

Och när vågorna slutar rulla kan skolföretagens ägare fortsätta stoppa in pengar i sina bankböcker. Förlorare är den fria forskningen. Och Sveriges barn.

DN / DN / DN / Dagens Arena / Dagens Arena / Dagens Arena /

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i Jakten på friskoleeländet. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Och förlorarna är Sveriges barn

 1. Kalle skriver:

  Härligt med patetiska svar. Rapporten var entydig. Det gick inte att dra några slutsatser. Varken åt ena eller andra hållet. Något som SNS och du grovt missuppfattat. Kan man inte dra någon slutsats så kan man inte skriva som du gör. ”Ingen borde egentligen vara förvånad. Hur man kan tro att en skola blir bättre av att pengar tas från verksamheten och ges till privata vinster är en gåta.” Sjukt inkompetent av dig. I nivå på en 5-klassare.

 2. katedervarg skriver:

  Ja – rapporten var entydig. Det gick inte att dra några slutsatser att det har skett positiva konsekvenser av privatiseringsnojan. Du kanske skulle läsa artiklarna en gång till?

  Och sen kan du förklara hur något blir bättre om man får mindre pengar.
  Och sen kan du gärna komma till vår skola och genomföra den reformen. Vi behöver den.

  Nu tillhör inte jag dom som stänger av andra att kommentera vad jag skriver, hur töntigt man än formulerar sig.

 3. Ping: Ett försent försök till HLR på den fria forskningen? | Katedervarg

 4. Anonym skriver:

  Bra svar på Kalles kommentar !
  Läste just artikeln i DN av 7 ledamöter i SNS.
  Underbart att se att det fortfarande finns människor med civilkurage som vågar säga ifrån.
  Min erfarenhet är att det är att det mycket sällan förekommer.

  Cecilia

 5. Ping: ”Men han har ju inga kläder!” | Katedervarg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s