Plåster på brutna ben

Svenska Dagbladet har idag en ledarartikel om friskolor. I stycke efter stycke radar man upp problemen med systemet, som en en liten kokbok för den som vill knåpa ihop sin egen argumentation om varför hela systemet har kollapsat och varför man nu borde lägga ner experimentet. Man kan ju tro att journalisten borde följa sin egen logik fullt ut och komma fram till just den slutsatsen – idén är galen och borde ha skrotats för länge sen.

Ja, man kan ju tro det… Det vill säga, den kan tro det som inte känner till den borgerliga ideologins förmåga att blunda för hur verkligheten fungerar. Svenska Dagbladet gör därför samma tankevurpa som borgerliga debattörer brukar göra när sanningen inte stämmer överens med deras önskemål: drar slutsatsen att det måste vara fel på verkligheten.

Här erkänner man alltså en mängd problem, men det man menar är att de endast beror på att den statliga kontrollen inte är tillräckligt utvecklad. Man säger att det behövs ”betydligt bättre regler och rutiner för kvalitetskontroll av friskolor. Skolorna får inte tillåtas dra ner på stödfunktioner eller undervisningstid, och den alltmer utbredda förekomsten av ovidkommande lockbeten på skattebetalarnas bekostnad måste stävjas”. Lösningen för att komma till rätta med de problem som nyliberalismens förfäktare har skapat i skolvärlden är alltså att öka den statliga kontrollen. Att lösa dem genom att ta bort själva orsaken till problemen vill man inte.

Det är lika smart som att säga att man måste undvika att huset brinner ner genom att öka antalet brandronder, i stället för att bara sluta kasta brinnande vedträn i tidningshögen. Men det är typiskt borgerligt.

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i Jakten på friskoleeländet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s