Björklunds ideologiska skygglappar

Aftonbladet har intervjuat Jan Björklund.

Han är förrädisk, majoren, för han låter så säker och kunnig och kompetent. Säkert uppskattas han av många, eftersom de gör tummen upp åt en del av de saker han föreslår. Skolk i betyget? Men så klart, ungarna ska vara i skolan.

Det är inte förrän man verkligen lyssnar på hela intervjun och lägger samman pusselbitarna som man märker att motivet som växer fram är helt och hållet ideologiskt motiverat. Insikten i skolarbetet och dess förutsättningar är verkligen begränsat…

Vinster tycker han om. Han har inga problem med att privatskolornas riskkapitalistbolag tar ut miljonvinster och skickar dem vidare till skatteparadis ”bara de gör vad de ska”. Samtidigt säger han att privatskolornas ”framgångar” beror på att den kommunala skolan misslyckats.

Snälla utbildningsministern, vad är hönan och ägget?! Den kommunala skolans problem UPPSTOD när privatskolorna sköt upp som svampar ur jorden och elever fick hoppa hit och dit så att de kommunala skolornas möjligheter till långsiktig planering och investering försvann. Om kapitalisterna inte tog dessa miljonvinster utan skattemedlen gick till skolan i stället, så skulle den kommunala skolan få de medel den behöver för att kunna satsa på elever som behöver extra stöd. Hur ska du kunna rädda den svenska skolan om du inte ens förmår dig se verkligheten som den är, UTAN dina nyliberala ideologiska skygglappar?!

Och lärarna… Ja, vi är helt avgörande, säger han. Men samtidigt säger han implicit att orsaken till det stora skolket är vi, eftersom vi tydligen inte bryr oss om att kolla det ordentligt. Om skolket står i betyget ska det bli ordning på det. Då måste vi börja sköta oss bättre. Det visar att Björklunds insyn i lärarnas arbetssituation måste vara katastrofalt dålig. Han verkar inte begripa att vi jobbar arslet av oss redan nu, utan att räcka till för alla påfund som kastas på oss uppifrån.

Låt oss lärare koncentrera oss på det vi ska göra och är utbildade för, dvs. planera, genomföra och utvärdera utbildning, så ska du se att det blir bättre. Låt oss slippa allt socialt tjadder, allt kvasipsykologiskt, allt kvasipolisiärt, allt kvasifritidspedagogiskt, låt oss få ägna oss vår undervisning, så ska du se att det fixar sig. DET är ditt ansvar.

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i Jakten på friskoleeländet, Skolan lite mer inifrån. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s