Staffan Werme lovar ändring!

Staffan Werme lovar satsa på den kommunala skolan! Det är en nära medarbetare som på sin blogg skriver att Werme nu inser hur felaktig skolpolitik han har fört i Örebro de senaste åren, och hur den har bidragit till ökad segregering och försämrade resultat.

Anledningen sägs vara att Werme läst PJ Anders Linders ledare i gårdagens Svenska Dagbladet , där Linder skriver hur det gick när kommunerna tog över ansvaret:

Budgetfrågor och organisation tog över, och det unika i lärarrollen och kunskapsuppdraget fick inte mycket plats [—] Kunde kommunen spara pengar genom att anställda obehörig personal var det inte så dumt. Att anställa en lektor sågs som rena slöseriet. Tillsammans med ett antal andra missriktade reformer under de där åren bidrog kommunaliseringen till just den devalvering av läraryrkets status som ofta pekas ut som ett av skolans huvudproblem.

”Men precis så ÄR det ju”, lär Werme ha sagt.

En annan orsak till den nya självkritiken kan vara att Werme läst sin partiledare Björklunds bidrag till debattboken Kommunaliseringen av skolan om kommunaliseringen. Där skriver Björklund att staten bör återta ansvaret för skolan, med den outtalade åsikten att kommunerna inte klarar av sitt uppdrag.

”Men precis så ÄR det ju”, lär Werme ha utbrustit, ” det KAN jag ju inte”.

Staffan Werme sägs till och med ha sagt att han nu inser värdet i att behålla livskraftiga innerstadsskolor med starka traditioner och väl inarbetade varumärken. Han menar att han blivit övertygad vilket marknadsvärde sådana skolor har i den ”fria” konkurrensen. Han har till och med kommit till insikt att små skolenheter alltid presterar bättre resultat, pedagogiskt såväl som socialt, än stora.

”Nu är det nog dags att göra en pudel”, lär Werme ha suckat. ”Man är väl karl nog att kunna erkänna att man har haft fel.”

Vänta nu… Var det inte första april idag…? Trodde ni att Werme kan förstå att han har gjort fel? Och tror ni att han nånsin skulle erkänna det?

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i Skolan lite mer inifrån. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s