Fyra fördomar om sam

Sam är som högstadiet en gång till

Det är sant att många ämnen som ingår i det samhällsvetenskapliga programmet är samma som du läser på högstadiet. Men i programmet finns även många andra ämnen, t.ex. psykologi och filosofi, och det du gör på Sam är helt annorlunda än högstadiet. Här arbetar du med historia och samhällskunskap, och tränger djupare in i problemen. Sam är programmet för det fria ordet och de stora tankarna, och mycket handlar om att du ska kunna reflektera kring det du läser.

Sam är värsta plugglinjen

Det är sant att samhällsvetenskapliga programmet innebär mycket studier. Det är mycket som ska läsas, mycket som ska läras, mycket som ska förstås. Men studierna på Sam är väldigt annorlunda från det du kanske är van vid. Om du tycker om att diskutera, och om du tycker om att skriva, kommer du känna dig som hemma. Dessutom finns många andra sätt du kommer examineras på, allt från muntliga redovisningar till rollspel.

Sam blir man ingenting på

Det är sant att sam är det bredaste programmet på gymnasiet. Men i stället för att säga att du inte blir något kan man säga att du kan bli allt. Att ha läst på Sam innebär att du har massor av dörrar öppna in till universitetet. Dessutom kommer du vara väl förberedd för det.

Jag vill bli läkare, då kan jag inte plugga sam

Det är sant att det ändå finns vissa utbildningar på universitetet som du inte blir direkt behörig till om du läser det samhällsvetenskapliga programmet. Men efter Sam kan du välja att läsa ett naturvetenskapligt basår. Det är lika mycket värt som naturprogrammet. Det betyder att du på fyra år har läst in två program. Om du läser natur på gymnasiet finns inte möjligheten att läsa in Sam, så därför blir du mer begränsad i dina valmöjligheter.

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i Skolan lite mer inifrån. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s