200 för många!

Tidningarna rapporterar att Skolverket har dragit i nödbromsen: bara 30 procent av alla ansökningar om att få starta privata skolor har man godkänt. ”Med hänsyn till elevernas trygghet”,  skriver DN att man har motiverat minskningen sen förra året, ”för att förhindra nedläggningar av nystartade skolor samt den bristande kvalitet som följer av för få elever”.

Äntligen! är man beredd att ropa, som en Gert Fylking vid Svenska Akademin. Om det inte var för det att 30 procent innebär att 200 skolor till ska in och kriga om de redan nu svaga resurserna. Det är som om man vägrar inse hur friskolorna gör att skolan ruttnar inifrån, hur man tömmer de olika enheterna på resurserna och hur lärarna tvingas in i ett system där man måste ägna sig mer åt marknadsföring än åt pedagogik, hur långsiktig planering får ge vika åt kortsiktiga lösningar.

30 procent är helt enkelt 200 förr många! Om man TOG BORT 200 friskolor kanske vi skulle se redan på ett år att resultaten i skolan ökade och att både personal och elever skulle må bättre!

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i Jakten på friskoleeländet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s