Jakten på friskoleeländet del 13: här är ditt alexanderhugg, Björklund

I riksdagen har man idag debatterat extremism. Jimmie Åkesson säger att de flesta terrorister är muslimer, och struntar fullständigt i om det är en bild av sanningen eller hans egna mardrömmar han redogör för.

Vi lämnar den debatten en sekund, och ser i stället till diskussionen om skolan. Den har man nämligen också pratat om idag, och det kanske ska påpekas att det är en slump att det sker samtidigt som extremismdebatten. Eller är det…? För ska vi snacka extremisters konsekventa ruinering av en offentlig verksamhet behöver inte riksdagmännen se längre än till sina egna ideologiska partiprogram och hur de med dessa som vapen raserat allt som kan raseras.

Bara för att hytta med fjngret mot lärare och skolpersonal för att resultaten sjunker. Att man inte kan begripa att det är ens egen ideologiskt drivna klåfingerpolitik som är den stora boven vill man helst blunda för så länge det går.

Jan Björklund säger att han önskar att det fanns en quick fix för skolan. (Kul att han säger ”quick fix”. Mer skolade ministrar skulle säga ”alexenderhugg”, men för Björklund är det viktigt att vara en av folket och ”det riktiga folket” säger inte alexenderhugg. Om han nu ens kan uttrycket.)

Men Björklund, det FINNS en sån, det gäller bara att våga se den. Förbjud friskolor och se till att 1) pengar inte flödar ur systemet utan stannar i den pedagogiska verksamheten där de SKA vara, 2) lärarna kan få arbetsro i sin årsplanering, och slippa lägga ner en massa tid på jippon och reklamkampanjer, och oroa sig för om deras skola ska bedriva nån verksamhet nästa termin eller inte, 3) eleverna hamnar på program med en vettig verksamhet och inte på något ”internationellet” ”Designprogram” med ”IT-riktning”.

Det är inte många partier som vågar koppla samman den nedåtgående trenden i skolan med det uppåtgående trenden av friskolor. TROTS att det bara är att slå ihop kurvorna och se hur de korsas.

Det är ”världsfrånvänt” att beskylla friskolorna för problemet, säger en kommunpolitiker nånstans i Norrland. Med det menar hon att om landskapet inte passar med kartan så är det landskapet det är fel på. Känns lite som en typisk moderat världsbild, på nåt sätt.

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i Jakten på friskoleeländet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s