Vad är terrorism?

är frågan som gäller för sam-tvåan just nu. Frågan är inte så enkel som man kan tro. Om man tänker efter är den egentligen det inte alls.

Att våldet ska vara ett kriterium är de flesta överens om, men frågan är om det räcker med att hota med våld? Och vad är egentligen våld? Krafter i USA ville på allvar terroriststämpla Wikileaks här i höstas, och säga vad man vill om den organisationen men särskilt våldsamma är de väl inte? Förmodligen kommer de lyckas i sin ambition. USA brukar få sin vilja igenom, och om dom kan hänvisa till terrorlagar kan dom tydligen göra vad dom vill utan att behöva stå till svars. Då kan dom skicka ut Jack Bauer för att plocka in Assange, och med det lär det bli slut med pinsamma byk i offentlighetens ljus.

Att våldet har ett högre syfte än att bara vilja skada någon i största allmänhet, är man också överens om. Det måste finnas någon form av politisk agenda bakom handlingarna. Målet för handlingarna behöver däremot inte vara specifikt. Det kan vara en speciell samhällsgrupp eller det kan vara gemene man.

Några tog med i sin definition att terrorism måste handla om att våldet riktas mot civila. Om offren är militärer är det däremot att betraktas som en krigshandling. Ja, det kan man ju säga. Men vad ska man då kalla de våldshandlingar som UTFÖRS av militärer MOT civila utan något militärt syfte..?

Och vad är egentligen ett krig? Det finns en aktör som med våldet som medel vill uppnå ett politiskt mål. Vari ligger egentligen skillnaden mot det man normalt kallar terrorism? Är det kanske snarare så att krig OCKSÅ är terrorism? Fast med större budget..?

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i En nagel i ögat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s