Frågan är vad Rekyl skulle sjunga om idag

Alltså, bara några ord om det här med ”Ung och bortskämd”… Jag har hört att det är rätt kraftigt överdrivet, och det ÄR det säkert också, men dom där FINNS ju faktiskt. Dom som tror att allt löser sig om bara softar tillräckligt länge, dom som lutar sig tillbaka och väntar på att nån annan ska fixa jobbet.

Men fan… Dom är INTE representativa för Sveriges ungdomar! Dom allra flesta kämpar på hårt, trots att oddsen är emot dom, trots att stressen och jäkten ständigt springer bakom och biter dom i häcken, trots allt kämpar dom vidare och VILL bidra med nåt.

I Oslo sägs det arbeta 50 000 svenska ungdomar. Dom jobbar hårdare än norrmännen själva, tycker många oslobor, och framför allt gör dom det jobb som ingen annan vill ta hand om. Runt omkring i världen är säkert minst lika många andra som  backpackar sig fram, eller som knegar på ett och annat skitjobb mer för äventyrets skull än för pengarnas.

Sokrates skällde på stadens ungdomar och deras brist på hyfs, och många har följt i hans spår. Få har tagit ungdomarnas sida. Inte heller SVT. Ska man verkligen hitta några som till hundra procent berättar om hur det är att vara ung, arg och utan framtid måste man söka sig till proggens giganter. Där på 70- och 80-talen hade dom unga sina starkaste försvarare, dom som på bästa sättet förmedlade smärtan med att finna sin plats i tillvaron. Nationalteatern, Mörbyligan, Blå tåget, Hoola Bandoola visste att mognad är en skör process som gör ont och måste få ta tid.

Om det finns NÅT problem så är det att dagens artister tycks ha glömt det. Den utsmetade skit som väller ut ur reklamradio och spotify är som ett tjockt lager foundation som ska dölja hur jävla jobbigt det kan vara att vara ung, och det är inte konstigt om produkten blir tonåringar utan verklighetsuppfattning!

Fast kanske är det som Rekyl sjunger. Kanske är inte heller det här en förlorad generation, kanske dom bara hämtar andan för att orka kämpa mer.

Några fler riktiga pärlor från musiken guldålder, om verkligheten med att vara ung:

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i Tankar från livets teater. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s