”vad betyder demokrati för helvete”

Bästa beviset nånsin på studiepanik! Nån har kommit hit genom att googla på ”vad betyder demokrati för helvete”! ^^ Skitkul!

Men frågan är ju så klart inte dum som den verkar, vilket inte minst bevisas av den senaste veckans avslöjande av vad som försiggår innanför murarna till den amerikanska ambassaden. Amerikanerna vill gärna slå sig för bröstet och säga att dom är världens största och till och med enda demokrati, och jag har faktiskt slutat förvånas över vad det innebär i praktiken. Spärra in människor på en ö utan rättegång, kidnappa dem från neutrala stater och låsa in dem i hemliga fängelser, censur mot medier, tortyr och förnedring och krigföring mot civila.

Därför är det tyvärr bara ett halvt ögonbryn jag höjer nu när man får veta att det bedriver kameraövervakning av och spionage över svenska medborgare.

Det sorgliga är bara att det finns människor i Sverige som på fullt allvar kan komma dragandes med Stasi och KGB när man säger att man är kommunist, samtidigt som de inte ens reagerar över den amerikanska ”demokratins” övergrepp på sina egna medborgare och andra länders.

Så frågan är berättigad: vad i helvete betyder demokrati – egentligen?

AB / AB / AB / Expr / Expr / Expr / Expr / DN / DN / DN / DN / DN / DN / DN / DN / SvD / SvD / SvD / SvD / SvD / SvD / SvD / SvD / SvD / SvD /

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i En nagel i ögat. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till ”vad betyder demokrati för helvete”

 1. loj skriver:

  ”Demokrati” är bara en bluff för att hålla massan i schack och låta dem tro att de är med och bestämmer.

  Folket har aldrig fått ha något riktigt inflytande, vi har indoktrinerats i ett system där eliten dikterar!(som de gamla Romarna sa, bröd o skådespel åt folket så håller de sig lugna)

  Men Folk kanske börjar att förstå, och då kan vi agera på ett annat sätt och inte vara så naiva o godtrogna längre mot de som bestämmer o kontrollerar oss! ( ett okänt citat.
  Jorden är en ond plats att leva på men det är inte de onda! som är det stora problemet, utan den stora tysta massan som inte säger något eller agerar. Utan tyst tittar på!.

 2. Galileo Galilei skriver:

  Herrar behöver slavar för att vara herrar men slavarna behöver ingen herrar för att vara slavar. :-/

 3. Thomas Tvivlaren skriver:

  @Katedervarg: En högst berättigad fråga! För övrigt en fråga som i dessa dagar syns alltmer retorisk. Jag menar, fundera lite kring följande:

  – CIA-plan hämtar svenskar i det ”neutrala” Sverige.

  – FRA-lagen genomdrivs som i praktiken innebär massavlyssning och att oskuldspresumtionen sätts ur spel, dvs den som inte är misstänkt för något ska inte heller behandlas som sådan.

  – ”World’s greatest democracy” spärrar in människor på obestämd tid med en semantisk tramsförevändning allena (”unlawful combatants”).

  – ”World’s greatest democracy” bedriver krig lite hipp som happ och mördar och slaktar människor på det fiktiva kriget mot terrorismens altare.

  – ”World’s greatest democracy” inför Patriot Act som åsidosätter grundläggande medborgarrätter och på högsta justitienivå sanktioneras olaglig telefonavlyssning.

  – Datalagringsdirektivet hastas fram och drivs igenom med Bodström vid rodret. Ännu en sanslös massövervakningslag som dessutom innebär att gemene mans mobilutrustning får spårsändarfunktion åt Storebror.

  – Ipred baxas igenom för att ”stoppa fildelningen” (trots att det inte per automatik går att stoppa kopiering i informationseran). Detta trots att lagen i teoretiskt innebär att utpressning blir en möjlig affärsmodell samt att privata intressen får en gräddfil in i rättssystemet.

  – EU anser det legitimt att bulköverföra banktransaktionsinformation till USA. Givetvis för att stoppa ”terrorismen”.

  – Vårt juridiska stolpskott och tillika minister, Beatrice Ask, tycker skampåle är mumma och att oskuldspresumtion är ett hinder på vägen mot ett mer ”effektivt rättssystem”. Totalitära diktaturer är också rätt effektiva på det sättet…

  – Beatrice Ask briljerar ånyo och omdefinierar barnporrlagen till att betyda innehavsförbud av tecknade serier (samt att byxmyndiga men icke myndiga människor som tar erotiska bilder av varandra är barnporrproducenter).

  – I en razzia omfattandes 50 poliser som beställts av USA så ingriper man mot The Pirate Bay. Än en gång för att slåss med väderkvarnar eller i klartext för att ”stoppa fildelningen”.

  Etc, etc…men det får räcka så.

  Ok, tänk på dessa punkter ett tag.

  Tänk sedan på dem en gång till.

  Blunda sedan och försök tänka att allt ovanstående hände från en dag till en annan.

  Någon mer pacifist (dessutom) än undertecknad som allvarligt funderat på om lösningen helt enkelt är att anamma franska revolutionen?

  • Pontus den rädde skriver:

   Skriv inte sånt här, jag blir ju rädd. Kan vi inte bara blunda och hoppas att allt försvinner igen?

   • Thomas Tvivlaren skriver:

    Jag börjar inse att det kanske är den enklaste vägen på kort sikt för att behålla någon slags sinnesfrid… Det försvårar dock när man är förälder.

    Alldeles för få bryr sig och de som borde göra det som ex. tredje statsmakten och opinionsbildare av rang tycks redan anamma blundandets konst in aburdum. En hjärndöd/maktgalen regering (och tyvärr gäller detsamma i just den här typen av frågor även den s.k. oppositionen) i kombination med en sovande press är ett bra recept mot en framtid som nog ingen egentligen vill ha.

  • katedervarg skriver:

   Nå, jag tröstar mig lite med att tänka på att det landet står inför sin totala kollaps, och att den kommer att ske inom en inte alltför avlägsen framtid. Just nu har man en statsskuld som motsvarar 100 procent av BNP, ett politiskt system som vilar mer eller mindre uteslutande på en militär och civil maktstruktur som fortsätter att sluka medel, och en väljarkår som blir alltmer polariserad, dessutom kopplat till geografiska kriterier.

   Var och en med grundläggande historiska insikter, och med lite mod att tänka på att framtiden aldrig följer de linjer man tror den ska, inser att trycket förr eller senare kommer att bli för högt. USA kommer implodera. För att vara en nation som gärna vill jämföra sig med det romerska imperiet är det lite ironiskt att dom inte tänker på att stora imperier brukar göra det.

   Det enda som skrämmer är att dom förmodligen inte kommer göra det i tysthet, utan att de förmodligen kommer dra med sig så många andra de kan på köpet.

 4. Thomas Tvivlaren skriver:

  @Katedervarg: ”Nå, jag tröstar mig lite med att tänka på att det landet står inför sin totala kollaps, och att den kommer att ske inom en inte alltför avlägsen framtid. ”

  Instämmer. Problemet är bara att faller USA så faller världen. En stor anledning till att övriga världen tycks jamsa med oavsett vad de tar sig till hänger (förhoppningsvis) samman med rädslan för vad det får för konsekvenser när landet brakar samman. Det blir svallvågor av tsunamikaraktär som inte kommer att lämna någon/något oberört.

  Av det skälet vore det bästa att landet repade sig men reformerades…men jag inser förstås att det är snudd på en utopi att så kommer ske. Redan nu knorras det ju för att Obamas ”change” inte fått landet på rätsida. Republikanerna fick ju nyligen majoritet i representanthuset.

  Jag menar, vilket katastrofalt misslyckande att han inte på 2 år lyckats få ordning på problem som grundlagts under sisådär 4 decennier mot bakgrund av att han dessutom har ”fantastiska förutsättningar” som en nedkörd ekonomi, en systemisk korruption som är den värsta i den ”fria världen”, två pågående krigshärdar till synes utan lösning och som i stor utsträckning dessutom outsourcats till privata intressen (som givetvis inte har något intresse av att stoppa den kassako som krigandet är för dem). USA har ju heller inte fördelen av att ha ett väl utvecklat socialt skyddsnät och andra grunder för mer civiliserade välfärdssamhällen där nedskärningar (tillfälligt) kan ske.

  Som om inte ovanstående vore nog så finns ju även den ofta bortglömda valutaaspekten. Har man en världsvaluta som dollarn att tillgå så innebär detta att man de facto får en helt annan valutahandelspotential. Det blir en vara som länder investerar i eller köper in för att garantera sin egen likviditet (i synnerhet mot bakgrund av att de flesta länder ersatt sina guldreserver med andra typer av säkerhet). I u-länderna märks ju detta inte minst genom att handel i regel alltid kan ske i världsvalutor men inte lika alltid i landets egen (ofta inflationsdrabbade) valuta.

  Redan för ett par år sedan började USA-dollarn behandlas med misstänksamhet här och var i världen. Har för mig att det var (är?) i Holland som man inte längre tar emot dollar på växlingskontor just pga osäkerhet med dess framtida värde. Överlag finns det också en tendens att köpa euro av samma skäl som man tidigare köpte dollar. Om (när?) denna utveckling tar fart i bred skala så är USA ett minne blott.

  Kommer för övrigt att tänka på en PBS-dokumentär för något år sedan där just ekonomiska krisen debatterades. Där prognosticerade man att skulden skulle växa till 20 triljoner USD (hmm…är det triljoner man är inne på nu?), dvs nästan en fördubbling mot nuvarande status, innan en avmattning på ökningen skulle ske!

  Men, men…det löser sig nog. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s