Snälla, ta ifrån kommunerna deras ansvar!

Flexibel skolstart, det verkar väl vettigt? Att barn får börja skolan när det passar DEM i stället för när det passar SKOLAN? Att man tar mer hänsyn till deras mognad än till den ålder som står i personregistret?

I min stad sitter (än så länge!) kristdemokraten Lennart Bondeson med ansvar för utbildningsfrågor. Jag skriver ”än så länge” för de förlorade valet. Av hans kommentarer kring förslaget känns det som om att ju fortare de avsäger sig ansvaret, desto bättre!

Det här skapar inga problem för skolorna, säger han:

Finns det ett pedagogiskt tänkande som är flexibelt så klarar man det – men förutsättningen är naturligtvis att det finns en kompetens och pedagogisk övertygelse.

Att det skulle krävas en kommunal organisation för idiotin, och pengar för skolorna att hantera två parallella system, verkar inte falla honom in! Allt ansvar för att försöket ska fungera lägger han över på lärare och skolor.

Att det betyder att lärare på högstadiet kommer att behöva hantera upp till sex olika kunskapsprocesser går honom spårlöst förbi. Att det kommer att innebära två olika gymnasieintag, med allt vad det innebär, fattar han inte heller. Eller att detta i förlängningen betyder att elever kommer ta studenten mitt i vintern.

Bondeson får inte oväntad stöd från sin allianspartner Kent Persson. I sann ideologisk yra vrålar han ”Äntligen” på ett sätt som skulle få Gert Fylking att rodna.

Men skolan är en professionell verksamhet och måste skötas av folk med kompetens som utgår från vad som är kvalitativt bra för verksamheten och inte det som rimmar väl med ens egen ideologi.

SNÄLLA, NÅGON – ta ifrån kommunerna deras ansvar för skolan! De klarar helt enkelt inte av det!

Lite andra bloggar som kan skolan och som tror dom kan den: Lotta Olsson,

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i En nagel i ögat, Skolan lite mer inifrån. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Snälla, ta ifrån kommunerna deras ansvar!

 1. Anna skriver:

  Det finns barn i skolan som har problem med att lära sig läsa och skriva på lågstadiet. Det behövs FLER lärare som kan hjälpa dessa barn, eftersom en enda lärare omöjligt kan ägna dem specialtid, när 25 andra små barn behöver hjälp, kanske ibland nästan samtidigt.
  Att då föreslå att barn ska kunna droppa in då och då i sin första klass visar bara på stor okunskap om hur det går till i skolans värld. Och förskolan kan inte jämföras med skolan och dess krav på inlärning. Att barn ska kunna börja skolan på höst eller vår är bara möjligt om man tillsätter det ökat antal lärare som behövs för det projektet.

  • katedervarg skriver:

   Precis min mening, Anna!

   Jo, personal behövs där i utbildningens frontlinje. MYCKET personal. Det kommer inte krävas mindre om man gör som föreslås, eftersom det då borde innebära fler klasser per årskurs. (Förutsätter jag att man menar, för inte kan dom väl vara så knasiga att dom tror att eleverna kan gå i SAMMA klass om man börjar vid olika tidpunkter?! Jo… Så knasiga KAN dom ju faktiskt vara….)

   Ännu värre kommer det bli när betygsättningen ska ner redan på mellanstadiet.

   Men det behövs också fler resurser på den organisatoriska nivån, så klart, eftersom förvaltningen måste hantera olika intag. Kommer det här förbättra den svenska skolan, att pengar läggs på administration i stället för i verksamheten? Självklart inte.

   Det här är som så många andra ett förslag som hämtar sin dragkraft i en utopisk bild av hur skolan BORDE fungera, inte hur den fungerar i verkligheten. Det kommer många såna förslag nu för tiden…

 2. Ping: Start för flexibel skolstart « Lotta Olsson (m) Blogg

 3. Ping: Men vad säger dom?!?! | Katedervarg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s