Det stora Bregott-upproret

Nån vis person, osäkert vem, på kommunens kostförvaltning fick förra veckan en idé. Hon (eller han, men jag tror det var en hon) hade tragglat sig igenom socialstyrelsens rapporter om fet mat för barn och kommit på att skolan kanske är en del av problemet.

Sagt och gjort, omedelbart författade sagda person ett påbud till stadens alla kostansvariga där hon gav direktiv för vad som ska gälla: på alla förskolor och grundskolor ska endast lättmjölk serveras, ingen mellanmjölk, och som gegga på brödet godkändes enbart lättprodukter. På gymnasiet fick man den halva dispensen att ha mellanmjölk – men enbart i en tapp. I övrigt gällde lättmjölk även där, och bort ur smörlådan försvann bregotten. Kvar fanns endast småförpackningar med Lätt och lagom.

Reaktionen lät inte vänta på sig. Arga föräldrar ringde och skällde, och bland eleverna på gymnasiet skakade man bara på huvudet och undrade vad fan som hänt. Skolsköterskan och andra insatta gjorde detsamma, med tanke på att modern forskning inte alls stöder beslutet utan snarare förordar att man ska äta produkter med naturligt fett i stället för dem med artificiella tillsatser. Det Stora Bregottupproret var igång.

Igår kom resultatet. Kostchefen backade och sade att det ju inte var ett beslut som var hugget i sten, utan att man så klart kan återgå till gamla rutiner. Idag låg bregotten där i plastburken igen, och lugnet återvände till skolan.

Men av detta är det två frågor jag funderar över…

1. Betyder det att Bregotten och mellanmjölken på två dagar har gått från att vara farlig till att inte vara det? Eller var det redan från början ett ogenomtänkt beslut? Det måste ju vara något av dessa alternativ som gör att kostchefen backar, och inget av dem är så klart till hennes fördel. Om det fortfarande är farligt, så accepterar hon att barnen fetar till sig. Om det var ett dåligt beslut visar det på inkompetens.

2. Varför fattades det ett sånt här beslut av en kommunal tjänsteman över huvud taget?! På vår skola har vi ett fungerande matråd, med elever från varje klass. Borde inte detta vara en fråga som DE ska ta hand om? Om man menar allvar med att skolan ska ha en aktiv elevdemokrati, måste inte det betyda att eleverna faktiskt ska ha något att säga till om?!

Vilket som. Upproret lyckades, och jag får fortsätta smeta bregott på mina knäckemackor. Nu kan man bara önska att man skulle ha samma framgångar i frågor som kanske har lite större betydelse för skolans kvalitet.

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i En nagel i ögat, Skolan lite mer inifrån. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s