”Strid bättre än sex”

Säger norska ISAF-soldater i Afghanistan. Upprörande, tycker norrmännen och säkert de flesta andra som läser om det. Förvånande, verkar de också anse.

Och då undrar jag i vilken verklighet de lever i.

Krig trubbar av.  Det är ingen ny och knappast en chockerande sanning. En del har hävdat att de som söker sig till stridsuppdrag är av en särskild karaktär, ungefär som bin och myror har specialskräddade soldater, men det tror jag inte ett ögonblick på. Möjligen (eller så klart troligen) slinker det iväg ett och annat knastroll i uniform, men de allra flesta av dem är helt vanliga människor från helt vanliga bakgrunder. Det är situationen, inte dem, det är fel på.

Under 1600- och 1700-talen steg siffrorna för mord och dråp i Sverige. Det berodde inte i första hand på att svenskarna blev vildare i takt med att befolkningen ökade och med den anonymiteten. Inte heller berodde det på att den allt starkare centralmakten ökade sitt tryck mot befolkningen vilket ledde till spänningar mellan olika grupper. Säkert bidrog dessa saker, men viktigare var att stora grupper svenskar återvände från krigsuppdrag på kontinenten. De hade trubbats av. De var inte längre som förr.

Filmen Armadillo visar hur danska soldater i Afghanistan får tokspel, och några av deras amerikanska kollegor ställdes för bara några veckor sedan inför rätta för att ha lett ett mordkommando. De drog sig inte för att skjuta ihjäl civila, bara som en sport. På det sättet tar de upp stafettpinnen från sina kollegor i Vietnam, som drogade och avtrubbade sköt ihjäl både kvinnor och barn. (Vill man veta mer om det rekommenderas boken Inte bara Song My av advokaten Mark Lane, bara man tänker på att läsningen inte är nåt för den som smackat upp stars and stripes på sovrumsväggen…)

Naturligtvis skulle jag kunna fylla mängder av blogginlägg med exempel. Jag vet det, de flesta vet det, och därför kan jag inte förstå vad det är i de norska soldaternas uttalande som är så förvånande. Är det att de avslöjar sina tankar? Eller att de som goda skandinaver ska vara upphöjda över sån här avtrubbning?

Så här blir människor i krig. Även norrmän. Även svenskar. Så ta hem soldaterna vi har i Afghanistan nu!

AB / DN / SvD / SvD / SvD / SvD /

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i En nagel i ögat. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Strid bättre än sex”

 1. Roxanne skriver:

  Vart tvungen att länka det här inlägget på fb. Tyckte det var viktigt! Hoppas det inte gör något.

  • katedervarg skriver:

   Så klart inte! ^^

   När man skriver tänker man ju inte på att det finns nån som läser, men… Man skulle ju ljuga till sig en långnäsa om man sade att man inte blir glad att nån vill göra det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s