Björklund, du har en LITEN poäng i allt som du fattat fel

När Björklund vill ta ifrån flera tusen ungdomar om året rätten att kunna studera på universitetet, så är det med argumentet att de inte klarar dagens gymnasium eftersom det är för teoretiskt. Om vi bara tar bort pluggämnena och låter tonåringarna få meka med sina bilar och klippa sina hår så kommer alla att klara sig, alla få jobb och Sverige kommer bli ett lyckligare land att leva i. Det är så argumentationen går.

Men… Om nu Björklund har fel i sin analys, hur trovärdig blir då hans politik..? Om det brister i faktakollen, hur säker blir man då på slutsatsen..?

I Dagens Nyheter får vi idag läsa en mer nyanserad bild av gymnasieelevernas resultat och orsaken till att vissa inte klarar sig. Själva tesen att många inte klarar sig utmanas, eftersom Jenny Kallin inte bara tittar på slutbetygen i årskurs 3 utan även på hur många som kompletterar sina betyg inom ett år.

Helt plötsligt visar sig en annan verklighet än den Björklund tror sig finna. Och helt plötsligt skakar det till i grunden av hans politik.

Det Kallin tar upp är något vi lärare skulle kunna berätta om Björklund brydde sig om att fråga, och inte bara stirrade sig blind på statistiken. Men hon tar också upp något som till viss del ger Björklund rätt när han ifrågasätter om alla behöver kunna allt.

Det många faller på är Svenska B. Den kursen har ju jag, så lite vet jag vad det handlar om. Till vis del beror det nog på att det här ligger ett nationellt prov i svenska där man faktiskt inte kan komma undan med vilket trams som helst, utan där man faktiskt måste prestera något vettigt för att bli godkänd. Men allra viktigast är förmodligen att det i svenska B ligger hela litteraturhistorien, och är det något praktikerna INTE är så är det konsumenter av skönlitterära klassiker.

Där kan man faktiskt fundera – krävs det verkligen att alla som slutar gymnasiet ska vara godkända i litteraturhistoria och ha tagit sig igenom Flugornas herre eller Röda rummet?

Nja, jag är tveksam…

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i En nagel i ögat, Skolan lite mer inifrån. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Björklund, du har en LITEN poäng i allt som du fattat fel

  1. Euthad skriver:

    Помогите с работой.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s