Borgerlig demokrati – förvräng och hemlighåll

I Örebro gick socialdemokraterna ut till förorten Vivalla, ett område där det bor väldigt många flyktingar. Många av dessa har inte fått någon direkt utbildning i hur det svenska valsystemet fungerar i praktiken, och nu hade socialdemokraterna i staden något man kallade valskola och visade hur man ska göra i vallokalen. Som en avslutning på skolan var Mona Sahlin där och berättade om partiets politik, och allra sist gick deltagarna på skolan till centrum för att rösta.

Det här har retat gallfebern på borgarna som tävlar med varandra om att så högljutt som möjligt skrika om valfusk och otillbörlig påverkan. Det finns till och med de som på fullt allvar hävdar att det bara är det senaste exemplet på ett parti som genomsyras av bristande demokratisk etik och moral.

Därför är det dags att reagera!

Socialdemokraternas historia är historien om hur svenska medborgare fått rösträtt och inflytande över både sin egen och sitt samhälles situation. Varje gång socialdemokraterna lagt fram förslag som syftat till att förstärka demokratin har moderaterna eller deras föregångare högerpartiet försökt stoppa förslaget. Om högern fått bestämma hade kvinnorna inte fått rösträtt 1921. De röstade emot.

Att man reagerar på det socialdemokraterna gjorde i Vivalla är inte förvånande. Alla statsvetare är överens om att socialdemokraterna är det parti som drabbas hårdast av det som kallas soffliggare, dvs. de som inte utnyttjar sin rösträtt. Borgarna är de som skulle tjäna allra mest på att de boende i Vivalla hålls kvar i sin okunnighet om hur man gör. Ju fler som vet hur man röstar, desto sämre kommer det gå för borgarna.

Självklart reagerar de över att socialdemokraterna nu berättar för invandrarna vilka rättigheter de har, och hur de kan utnyttja den, För vad kan man annars ligga i bakgrunden? Ingen var ditkommenderad till skolan, den var högst frivillig. Om man inte vill vara där kunde man gå därifrån. Ingen behövde lyssna till Mona Sahlins tal om sitt partis politik. Om man inte ville lyssna kunde man gå därifrån. Ingen behövde lägga sin röst på socialdemokraterna, och ingen följde ens med dem in i vallokalen. Om man inte ville rösta rött kunde man ta en lapp för moderaterna och stoppa i kuvertet. Ingen av de närvarande BEHÖVDE göra någonting, men ändå reagerar de borgliga! De hävdar att det säger sig självt att de kommer rösta rött eftersom det är socialdemokraterna de lyssnat på, och på det argumentet undrar jag två saker:

  1. varför har inte moderaterna varit i förorten och berättat om vad DOM tycker? Varför var det inte DOM som var där och hade valskola? Tycker man inte att det är viktigt att nya svenskar får kunskap om valet?
  2. varför förutsätter man att människor är idioter och inte klarar av att rösta som man vill?

Nej, om kritikerna hade fått sin vilja igenom hade demokratin varit starkare om ingen hade varit i Vivalla och hjälpt de nya svenskarna med hur man gör! Det är en logik som är halsbrytande! Det är en hemlighållandets princip som inte alls är förvånande när det gäller den borgliga sidan! Trots att Europarådet yttrat en skarp kritik mot Sverige, vägrar moderaterna fortfarande gå med på att privata bidragsgivare till politiska partier ska offentliggöras. I moderaternas värld är det mer demokratiskt om det hemlighålls, trots att vi som väljare aldrig kan få veta om någon får en offentlig post pga sina meriter eller sin plånbok.

Men jag kan nånstans förstå kritikerna mot Sahlin. Man har helt okritiskt tittat på en film på Youtube, och sen reagerat på den. Det är ett nyhetsinslag från Tvärsnytt, som visar på vad som hände i Vivalla, och att man blir förbannad är inte konstigt eftersom den har redigerats till ren propaganda. Med jämna mellanrum i inslaget bryts bilderna av en svart bild med information om tidigare socialdemokratiska ”valfuskare”. Allt framställs som en objektiv nyhetsförmedling, och tanken är att åskådaren ska sätta in Sahlin i ett historiskt sammanhang av en krass valmoral.

Men ingenstans nämns att filmen är redigerad! Ingenstans nämns att den inte är det ursprungliga Tvärsnyttsinslaget, utan resultatet av borglig propaganda! Man har på youtube till och med stoppat möjligheten att kommentera, så inte ens där kan man avslöja sanningen. Det är lätt att bli förbannad när man ser filmen om man ser den okritiskt, och därmed har dess upphovsmän naturligtvis uppnått sitt mål! Den här filmen skulle jag mycket väl kunna använda i kursen om källkritik i historia, och hur viktigt det är att ifrågasätta den information man får.

För mig är det här ett VIDA större etikbrott än socialdemokraternas utbildning. All demokrati bygger på att den information man får är trovärdig, och att man kan lita på budbäraren. Om man inte uppskattar innehållet väljer man ett annat alternativ.

Den här förvrängningen av verkligheten ställer alla dessa demokratiska principer ur spel. Här luras man att tro att man får ett objektiv information, när det egentligen handlar om en medveten och högst utstuderat propaganda! DET OM NÅGOT sätter demokratin ur spel. Precis lika illa som folkpartiet reklamfilm som föreställer en skolsal som inte ens finns!

Men så funkar tydligen den borgliga valmoralen! Hemlighåll och förvräng!

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i En nagel i ögat. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Borgerlig demokrati – förvräng och hemlighåll

  1. Ping: ”Tolgfors är ett hot mot demokratin” | Katedervarg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s