Hela systemet under lupp!

Rättssäkerhetsorganisation RO, ett partipolitiskt obundet nätverk som arbetar ideellt och verkar för att öka rättssäkerheten, har anmält jouråklagaren Maria Häljebo Kjellstrand till Justitieombudsmannen för hennes agerande i ärendet mot Assange. Till Aftonbladet säger organisationens ordförande Johann Binninge:

”Jouråklagaren har inte varit objektiv, hon har bara lyssnat på anmälaren. Hon misstänkte Assange till högsta misstankegraden utan att förhöra honom. Om man skulle låsa in alla människor man misstänker för brott hade polisen inte haft någonting annat att göra. Det måste finnas en saklig grund till att åklagaren beslutar om ett frihetsberövande. Särskilt när det gäller sexualbrott. Det här är inget unikt och jag tycker det är bra att problemet kommer upp till ytan.”

Ja, utan tvekan! Om det här är ett helt vanligt agerande från åklagarmyndigheten måste den omedelbart sättas under lupp! Att anhålla en person enbart på vittnesmål från ena parten känns rent ut sagt som rena medeltiden. Åtminstone inte värdigt det samhälle som växt fram efter upplysningen, och som jag trodde hade kastat av sig häxprocessordningen.

Om bevis framkommer att Assange är skyldig ska han åtalas. Men oavsett vilket måste åklagarmyndigheten utöva värsta formen av självrannsakan nu, och skapa rutiner som säkrar medborgarnas rättighet att inte spärras in pga. vad någon har sagt.

Läs mer: AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, Ex, Ex, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i En nagel i ögat. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Hela systemet under lupp!

 1. Ping: Upplösning Assangeaffären, Jouråklagaren JO-anmäld « Aktivarum

 2. Ping: Allt om Assangeaffären, Radikalfeminism och JO-anmälan « Aktivarum

 3. Nidaros skriver:

  Det var ordet ”våldtäkt” som fick jouråklagaren att kasta allt vad heter rättssäkerhet överbord och skjuta utan att varken tänka eller fråga. Tyvärr är samhällsklimatet sådant i Sverige att våldtäkter inte får ifrågasättas och att anklagade anses skyldiga till dess att de bevisat sin skuld.

 4. Lasse skriver:

  Att anhålla en person i sin frånvaro är inte något konstigt. Det mycket märkliga i det här fallet är att beslutet verkar ha fattats på ett väldigt tunt underlag, eftersom det upphävdes dagen efter. För att göra saken värre har den första åklagaren också sagt att vid anmälan om våldtäkt så är det vanligt att direkt lägga sig på den högsta graden av misstanke. Det verkar vara dags för någon att syna åklagarna ordentligt i sömmarna. Till de två kvinnorna kan jag bara säga: Ni var ju med på noterna från början, men till andra versen hade ni ändrat er. Om man inte gillar låten från början, varför gå med på att spela den? Det är inte våldtäkt bara för att det svider mellan benen.

 5. Fredrik Larsson skriver:

  Well detta är en av de saker som PP har försökt påpeka i 2 år nu. Rättssäkerheten i Sverige är inta alls så god som de flesta svenskar tror. Vi stiftar lagar som bygger på godtycke hos domare i målet och inte på fakta och vi skall låta poliser hindra dokumentation av deras arbete samtidigt som dom skall få rätt att döma strafföreläggande på plats (utan åklagare och domstol i mål som har fängelse på straffskalan) och att dom utan medgivande från förmyndare skall få göra narkotikatester på minderåriga.

  Tyvärr så har vi ingen konstitutionsdomstol i Sverige som kan underkänna lagar i de fall dom är grundlagsvidriga och börjar man hävda grundlagen i en svensk debatt gör man bort sig som foliehatt och rättshaverist.

  Ett fantastiskt klimat för utvecklingen som lett fram till haverier av type vi sett under helgen.

  Detta betyder dock inte att jag tar ställning i frågan om J. Assanges eventuella skuld till något.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 6. Fredrik Larsson skriver:

  Det innebär däremot att jag har fingrar som inte hänger med när jag skriver – så jag ber om ursäkt för felstavningar och uteblivna bokstäver i min tidigare kommentar.

  /FL

 7. Ping: 2010 in review | Katedervarg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s