Orwellskt nyspråk hos (m)

När George Orwell skrev sin framtidsdystopi 1984 så ville han berätta om ett samhälle som var så genomsyrat av makten att inga drömmar fanns, inget hopp om en annan värld än den man levde i. ALLT kontrollerades av Storebror, och alla potentiella hot utraderades minutiöst. Så djupt hade rötan trängt att inte ens språket gav någon utväg.

För Orwell var det ett mardrömssamhälle, en varning för mänskligheten om vad som kan hända i framtiden om man inte ständigt ifrågasätter. Som förebild låg delvis det stalinistiska Sovjetunionen, men även det kapitalistiska väst med sina företagskonglomerat. (Observera att Orwell var en hängiven socialist, men inte hade mycket till övers för den fascism som klädde sig i kommunismens dräkt. På den tiden insåg man skillnaden, något dagens borgare antingen har glömt eller inte brytt sig om att lära sig.) Men det var en dystopi, en beskrivning han inte trodde skulle vara möjlig med en värld där människor tänker efter och vågar stå för sina åsikter.

Jag undrar vad Orwell skulle säga om den utveckling världen har sett de senaste 20 åren, och jag undrar vad han skulle säga om moderaternas sätt att göra svart till vitt i sin politiska propaganda. ”Krig är fred”… ”Kapitalism är arbetarpolitik”… Smakar lite likadant, tycker jag…

För övrigt undrar jag vilken planet MUF:arna bor på? Kommer ihåg hur dom på 80-talet bokade Globen och körde ett valmöte efter amerikansk modell, med Ulf Adelsohn som jippo på scen. Partiet som ständigt förändras kanske längtar tillbaka till glansdagarna med Reagan som världens vite riddare? Åtminstone får man den känslan när man hör deras kampanjlåt.

Han sjunger iaf om mig, där nånstans. ”Som en hyllning till vardagshjälten”, säger han. Jag skulle nog hellre uppskatta en och annan krona extra i lönekuvertet, om jag ska vara ärlig. ”Gärna en guldklocka, men först en riktig pension.” Jag tror inte jag är ensam bland oss omsjungna att känna så…

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i En nagel i ögat. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Orwellskt nyspråk hos (m)

  1. Ping: De Nya Valaffischerna | Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s