Vill vi verkligen ha bomullsbarn?

Så här i efterhand kan man tycka att Olle Hellbom måste har varit en mycket modig man. Han låter Madicken både klänga på tak och bada naken… Skulle nån ens komma på den tanken idag?

I våras diskuterade man på SVT:s Debatt hur moralpaniken slagit sig in i barnlitteraturen. Idag får ingenting visas eller beskrivas som kan väcka ens den allra minsta anstöt eller tveksamhet. I Pettsons verkstad fanns från början en pinuppa på väggen. Inget bra, och den fick suddas bort innan läsarna kunde släppas in i stöket. Svåra frågor som död och tragik vill man också helst undvika. Kommer att tänka på hon i Simpsons som med jämna mellanrum tar sig för ansiktet och utbrister: ”But what about the children?!”

Jag har sett konsekvenserna av den här rädslan även i skolan. Manliga lärare undviker att undervisa i sex- och samlevnadskunskap, och en kollega vägrade konsekvent att samtala med kvinnliga elever i enrum. Vissa ämnen pratar man så lite om som möjligt, eftersom man ju inte vet hur elever kan tänkas uppfatta dem. För att inte tala om det överbeskydd vi erbjuder på idrottslektioner och under friluftsdagar. Nu handlar det inte om att risker ska minimeras, de ska helt undvikas. Om det finns ens en potentiell fara att något kan hända, så avstår man från aktiviteten. Skidresa till fjällen..? Nja…

Vi får inte längre ta eleverna till sjön för att bada. Blir våra ungdomar starka vuxna av detta bomullsliv? Hjälper vi dom att våga?

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i Skolan lite mer inifrån. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vill vi verkligen ha bomullsbarn?

  1. Ping: Det söndergullade svenska folket! | Katedervarg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s