Det amerikanska imperiets sönderfall

Världshistorien ger många exempel på imperier som under sin storhetstid dominerat sin omgivning. Det största av dem alla i antik tid var det mongolrike som byggdes upp av Djingis Khan, men man kan väl räkna upp azteker, hunner och romare. I modern tid är det det brittiska imperiet, där solen aldrig gick ner, som intar förstaplatsen.

Men alla imperier faller. Det verkar finnas nån inbyggd sönderfallsmekanism i själva den form som imperier antar. Det är svårt att säga om det beror på storleken i sig, eller om det snarare handlar om inre sociala strukturer, men nånting driver dem alltid mot sin död.

När Sovjetunionen föll samman efter händelserna 1989 var högerideologer snabba att hitta förklaringen i det kommunistiska systemet. Det var socialismen som var orsaken till sammanbrottet, och kollapsen var enbart ett bevis på kapitalismens överlägsenhet. Inte många sade emot, vare sig politiker eller akademiker.

Men jag var skeptisk till förklaringen redan då, och har inte blivit mer övertygad sedan dess. Sovjetunionen var inte en kommunistisk stat utan ett ryskt imperium styrt av en liten elit. Efter att i tio år ha krigat sig trött mot de afghanska talibanerna, fanns inte längre tillräckligt med kraft kvar för att hålla samman helheten. Det konstiga var inte att Sovjetunionen föll samman, utan att det gick så fort.

Nu har USA sitt afghanistankrig, och det är verkligen en särskild historisk ironi att det sker mot exakt de talibaner som orsakade det sovjetiska sönderfallet, de talibaner som då finansierades med och utbildades av amerikanska medel. (I eftertexterna till Rambo II, där han slåss mot ryssarna i de afghanska bergen, kan man läsa att filmen tillägnas ”de tappra talibanerna”. Iaf stod så, om det gör nu är väl tveksamt. Säkert är det bortklippt.)

Det märkliga är att människor är så historielösa. Man ser inte hur historien är en dynamisk kraft, utan betraktar gärna dagens situation som nån form av slutgiltigt mål. Vad vi har är det som kommer vara även i morgon. Säkert handlar det om en rädsla för förändring, för det ovana och det man inte förstår, men jag tror också det kan förklaras med att den historieundervisning man fått har koncentrerat sig på historiska förlopp, dvs. fakta kring vad som hänt, och därmed glömt bort att ta fram strukturella historiska förklaringsmodeller.

Men värdet i att kunna historia är ju just att man ska kunna förutse och kanske undvika fällorna idag. Freden efter första världskriget var t ex en nyttig läxa för dem som bestämde freden efter det andra. Varför gäller det inte amerikansk utrikespolitik, undrar jag då… Varför envisas amerikanska presidenter med att ge sig in i militära återvändsgränder? Varför har de ett sånt behov av att spänna imperiets muskler och leka big boy on the block? Varför inser de inte att insatsen faktiskt inte är enbart det egna ämbetet, utan hela nationens existens? USA är inte immunt mot historiens dynamik. Även USA som land måste följa historiens lagar.

Aftonbladet skriver att Afghanistan kan bli Obamas fall, men det kan vara mer än så, det kan vara början på det amerikanska imperiets kollaps. Men oavsett om det sker nu eller senare så kommer det hända. USA är inte givet av Gud utan av historien och kommer förr eller senare att gå under. Inte för att det är förutbestämt, utan för att det som allt annat är en slav under historiens lagar.

Jag ger det max 50 år, sen är det USA no more, men jag skulle inte bli förvånad om det bara dröjer något decennium. Känns det otäckt?

Annonser

Om katedervarg

Min blogg är min dagbok, mitt pedagogiska manifest och min flaskpost till dig. Det är ord ropta i vinden.
Det här inlägget postades i En nagel i ögat, Skolan lite mer inifrån. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s